Avtomobilska kolesa

09.09.2019
Avtomobilsko kolo ali platišče je kovinski del, na katerega je montirana pnevmatika. Običajno platišče vsebuje elemente, kot so sod, osrednji kolut, odprtine za vijake, špice, centrirna odprtina, osrednji pokrov, steblo ventila. Vsa kolesa se ne prilegajo vsem avtomobilom, saj obstaja veliko vrst platišč:
1) po oznaki: za osebne avtomobile; za tovornjake in težka vozila. Sestojijo iz več elementov in za njih je značilna visoka obremenitev; za terence. Ponavadi imajo ključavnico, ki zgrabi omot noge pnevmatike.
2) po dimenzijah: po premeru merjenem v palcih. Standardni avtomobili imajo na splošno kolesna platišča, ki so med 14 in 19 palci v premeru. Luksuznu, športni avtomobili, SUV in 4x4 vozila imajo na splošno večja kolesa; glede na širino. Ta številka sovpada s širino pnevmatike. Širša pnevmatika zagotavlja boljši oprijem ceste; glede na izmik. To je razdalja med sredino kolesa in ploskvijo za pritrditev; glede na centrirno odprtino v mm.
3) po materialu proizvodnje:
jeklo;
aluminij;
magnezij;
titan;
različne zlitine;
4) po razporedu vijakov (PCD). Določa število odprtin za vijake in premer navideznega kroga, ki poteka skozi središča vseh odprtin. Na primer, 4x98 pomeni 4 odprtine in 98 mm premer.
5) po načinu proizvodnje; jekleni odlitki. Najcenejša in najtežja vrsta platišč zlitine. Za takšna platišča je značilna nizka teža in lahko skoraj vseh oblik. kovane. Ta platišča so bolj trda in odporna kot aluminijeva, znana so po nizki teži. Poleg tega je lahko kolesno platišče premazano z barvo, kar naredi poseben slog, na primer srebrna, črna, bela ali celo kombinacija barv. Napačno izbrano kolo lahko poslabša odziv vašega avtomobila ali celo poškoduje elemente vzmetenja. Poškodovano platišče povzroči, da brezcevna pnevmatika ne prenese tlaka, kar med vožnjo povzroči tudi vibracije. Večinoma do tega pride po vožnjo po cestah slabe kakovosti, po prometnih nesrečah itd. Drug vzrok za poškodbo platišč je vpliv vlage in umazanije, ki vodita v abrazijo in korozijo. Tu je najboljša izbira za avtomobile Avtodelionline.si
Arhiv novic >
Novice
23.11.2017
Koliko spletnih strani morate obiskati, da bi našli vse informacije, katere iščete v zvezi z nepremičninami in dražbami? Zamudno, kajne?
23.11.2017
Vsak od nas se zaveda dejstva, kako pomembno je imeti lastno streho nad glavo. Zavedamo pa se tudi, da to ni vedno tako enostavno in, da so cene nepremičnin dokaj visoke, zaradi česar iščemo alternative in ugodnejše rešitve. Vsekakor je dandanes ena od najboljših možnosti nakup nepremičnine na dražbi.
23.11.2017
Predstavljamo vam nekaj ključnih informacij in opišemo običajni potek javne dražbe.
14.09.2017
Na strani nepremičnine365.com ažurno spremljamo vse aktualne ali preklicane dražbe. 
E-mail je bil uspešno dodan.
Prijavi se na e-novice
Ne zamudite nobene dražbe in bodite obveščeni o novih dražbah na vaš E-naslov!